Раушан гүлі (роза) туралы мәлімет

Раушан гүлі қазақша — сұлулық символы, өйткені оның нәзік жапырақтарының талғампаздығы өткір итмұрынмен үйлеседі. Роза-түрлі-түсті, итмұрын тұқымдастарының өкілі. Өсімдік көп жағдайда бұталы бұта болып табылады, оның сабақтары итмұрын, раушан жасыл жапырақтары мен түрлі түсті үлкен хош иісті гүлдері бар (суретті қараңыз).

Роза (қазақша «раушан» туралы реферат) Шипамис гүлі осы гүлдің пайда болуы туралы көптеген аңыздар бар, бірақ бәрі махаббатпен байланысты. Аңыздардың біріне сәйкес, роза Амурға жауапсыз ғашық болған флораның богиниінің күш-жігерінің арқасында пайда болды. Ғашық богиня қайғылы және қуаныш бейнелейтін гүл жасауды шешті. Сондықтан раушан пайда болды. Гүлді көріп, богиня сүйіктінің атын айтқым келді, бірақ «Эрос» орнына тек » рос » деп айтуға үлгерген. Содан бері Флора жауапсыз сезімнің символы ретінде жасаған раушан барлық ғашықтар үшін маңызды гүл болды. Тағы бір аңыз, бұл гүл көбіктен туылды, ол суға шомылғаннан кейін ежелгі грек сұлулығының денесін жабады. Құдайлар Роза шірнелерді жұлып, оған керемет хош иіс беру және оны әдемі ету үшін. Бастапқыда роза ақ қар болды, бірақ Афродит Адонистің жаралануы туралы белгілі болғанда, ол оның сүйіктісі өліп, итмұрын аяқтарын жұлып, оның қан тамшылары ақ жапырақтарды ақ түске бояды.

Алғашқы рет бұл ғажайып гүл Ежелгі Римде өсіріле бастады. Ежелгі Рим жазушылары V ғасырдан бастап гүлдің сұлулығын жырлады. Римдіктер раушан Бақтарда өсіріп, оған дейін пайда әкелетін өсімдіктер ғана өсті(дәмдеуіштер, дәрілік шөптер). Каролингов басқару кезінде Розаны дәрілік гүл ретінде өсіре бастады, сондай-ақ осы өсімдіктің сәндік және сұлулығын атап өтті.

Бақша раушан XVIII ғасырдың соңында белгілі болды, осы уақытта Азиядан ғажайып әдемі өсімдіктер әкелінді, олардың гүлдері шай иісі сияқты жағымды хош иісті болды. Роза туралы алғашқы мәліметтер Ежелгі Үнді көздерінде кездеседі, бірақ гүлдің отаны Персия болып саналады. Перстер ақ Розаны Аллаһтан адамдарға сыйлық деп санады. Гүлдің атын аралдың құрметіне алды деген нұсқасы бар, онда алғаш рет өседі – Родос. Бұл гүл 5 мың жылдан астам өсіп келеді. Алая роза әрқашан махаббаттың символы болды, ортағасырлық дәуірде кавалер өз әйеліне қызыл раушан беруі керек еді.

Отырғызу және өсіру
егер оған барлық қажетті жағдайлар жасалған болса, картоп отырғызу және гүл өсіру арқылы қалай өсіруге болады. Негізінен раушан — гүлдер жылы, сондықтан оларды күн орнында отырғызу керек. Өте жиі раушан жапырақтардан, яғни вегетативті жолмен өседі. Сондықтан раушан тіпті қалалық пәтер жағдайында да өсіруге болады.

Ол үшін кесілген раушан мен картоп қажет. Картоптың құрамында раушан тезірек өмір сүруге көмектесетін көптеген қоректік заттар бар. Картопта кесілген раушан үшін тесік жасау керек. Картоптағы гүл тамырларды өте тез босаңсытып, картоппен бірге Раушан топыраққа салу керек.

Пайдалы қасиеттері
Бұл гүлдің пайдалы қасиеттері көптеген эфир майы бар. Раушан майы косметология мен парфюмерияда ең құнды болып табылады. Раушан хош иісі көптеген парфюмерлік композициялардың құрамына кіреді. Эфир майы жүйке жүйесіне оң әсер етеді, жеңіл тыныштандырғыш әсер етеді. Раушан хош иісі ми жұмысын ынталандырады. Тек 1 грамм эфир майын алу үшін 30 килограмм жапырақтарды қайта өңдеу керек. Болгарияда раушан алқабы да бар, онда қызғылт түсті өте құнды майлы сортты өсіреді. Болгар өндірісінің қызғылт майы әлемдегі ең жақсы болып саналады. Раушан эфир майы бар өнімдер әлемге белгілі, ол бет терісіне күтім жасау үшін қолданылады.

раушан шыртығының пайдалы қасиеттері терінің қорғаныс қасиеттерін қалпына келтіретін, қабынуды және тітіркенуді жоятын май қышқылдары бар. Раушан жапырақтарынан жасалған ботқаны әр түрлі тері проблемаларына 5-10 минутқа қояды. Раушан жапырақтары ауыр микроорганизмдерді өлтіреді және сауығуға ықпал етеді. Жапырақшадан жасалған ботқа экзема, бөртпе кезінде тиімді, сондай-ақ оны псориаз кезінде қабыну процестерін алу үшін қолданады.

Тері проблемалары, сондай-ақ раушан жапырақтары немесе қызғылт маймен ваннаның тұрақты тәсілдерін шешуге көмектеседі. Дәрілік тұнбаны дайындау үшін бір стакан жапырақшаларды қайнаған стакан қайнатып, эфир майларын сақтау үшін жабық ыдыста тұру керек. Тұнбаны ваннаға қосу керек. Оны сүзудің қажеті жоқ.

Читайте также:  Жылыжайдағы қызанақтың аурулары мен зиянкестері

Аспаздық пайдалану
Аспаздық гүл Роза әйгілі қызғылт джем жасау үшін қолданылады. Бұл пайдалы тәттінің рецепті «әйелдің кек алу»романтикалық атауымен белгілі. Джем дайындау үшін 200 грамм раушан жапырақтары, қант және стакан су жеткілікті. Жапырақтары қантпен себіледі және екі күн бойы қантты қалдырады. Екі күннен кейін қант пен судан лимон шырынын қосып, шәрбат дайындайды, содан кейін шәрбатқа қант қосып, дайын болғанға дейін пісіреді.

Жабайы раушан немесе итмұрын, сондай-ақ «қытай шайы»деп аталатын хош иісті сусынды қайнату үшін пайдалануға болады. Бұл сусынды дайындау үшін жапырақтарды арнайы түрде дайындау керек. Жапырақтарды бір тәулік бойы көлеңкеде кептіру керек, содан кейін оларды жапырақтар шырын босағанша алақанға жуады. Дайындалған жапырақтарды табаға кішкене қабатпен себеді және дымқыл матамен жабады. Табаны 26 градус 6-10 сағат температурада ұстайды. Содан кейін ферменттелген жапырақтар 100 градус температурада 40 минут кептіріледі. Шай әдетте қайнаған суға 1 шай қасық есебінен пісіріледі. Сусын өте дәмді және пайдалы болады.
Раушан гүлінің пайдасы және емдеу
Раушан пайдасы зор. Мәселен, оның негізінде түрлі жараны басатын құралдарды дайындауға болады. Мысалы, фурункулов құтылу, күйіктер мен тері ауруларын емдеу үшін сары май мен раушан жапырақшасынан май дайындайды. Май ұнтағы үшін бірнеше грамм жапырақшалар және 100 грамм сары май жеткілікті. Жақпа өте нәзік және хош иісті болады, сонымен қатар, Раушан бактерицидтік қасиеттерінің арқасында өте тиімді.

Халық медицинасында қызғылт майды қолданудың көптеген рецептері бар. Мұндай Мұнай-бұл тамаша антисептик, ол оны пайдалану шеңберін едәуір кеңейтеді. Зәйтүн майы негізінде раушан майын дайындау жақсы. Бұл үшін 2 стакан жапырақтары бір стакан зәйтүн майын құйып, қараңғы жерде үш апта бойы талап етеді. Осы уақыт ішінде май бөтелкесін уақыт өте келе шайқау керек. Қоспадан кейін сүзіледі, ал май басқа құтыға құйылады. Қызғылт май тері ауруларында сыртқы немесе нәзік теріге күтім жасау үшін пайдаланылады, ішке май асқазан-ішек жолдары ауруларында қолданылады. Тамақ ішкеннен кейін күніне екі рет 1 шай қасық емдік май ішеді.

Ангина мен тонзиллитте науқас тамақты раушан сірке суымен емдейді. Сірке суын дайындау үшін раушан жапырақшасын (шамамен 100 грамм) 9% сірке суымен құйып, бір апта бойы талап ету керек. Ауру кезінде сірке суын бір стақан суға 1 шай қасық сірке су есебінен сумен ерітеді, бұл ерітіндімен толық сауыққанға дейін күніне бірнеше рет тамақты жуады.

Раушан гүлінің зияны және қарсы көрсетілімдер
Роза ағзасына зиян жеке төзбеушілікке әкелуі мүмкін. Жүктілік кезінде раушан эфир майын пайдалану ұсынылмайды. Эфир майын қолданар алдында осы өнімнің төзімділігіне тест жасау керек. Бұл үшін сұйылтылған майдың бірнеше тамшысы шынтақты бүгуге қолданылады. Аллергиялық реакциялар туындаған кезде майды пайдалануды тоқтату керек.

Роза барлық түстердің патшасы болып саналады. Бұл түрлі түсті әдемі, сәнді гүлдермен өсімдік. Роза — мәдени және жабайы. Біріншісі бау-бақшаларда, екіншісі-итмұрын, ормандарда өседі.

Роза жылуды жақсы көреді және күн сәулесімен жарқыраған топырақ учаскелерінде өседі. Бұл зауыттың шамамен 20 мың түрі мен сорттары бар.

Бұл әдетте қатты сабақтары немесе биіктігі 20 см және 6 метрге дейін жасыл қашуы бар бұта. Раушанның қашуы әр түрлі көлемдегі және пішінді шипалармен жабылған, бірақ сорттары жоқ. Раушан жапырақтары күрделі, 5-8 кішкентай жапырақтардан тұрады. Жапырақтардың түсі ашық жасыл-қою күреңге дейін.

Раушан гүлдері қарапайым немесе түкті. Бір гүлде жапырақшалардың саны 5-тен 120-ға дейін қалың түкті. Жаз бойы бірнеше рет роза гүлдейді. Гүлдердің түсі раушан түрі мен сортына байланысты және қызыл, сары, қызғылт, таңқурай, қызғылт, ақ, көк, түрлі-түсті, тіпті қара. Бір қашуда жағымды хош иісі бар бір немесе бірнеше гүл бар.

Раушан жапырақтары немесе қызғылт бұтаны бөлу арқылы көбейеді.

Раушан түрлі сорттары бар. Олардың барлығы бұта түрінде, хош иіспен және түстермен ерекшеленеді. Тек раушан өсетін бақтар Розария деп аталады.

Раушан жапырақтары халық медицинасында қолданылады және тыныштандыратын қасиетке ие.

Тағы да раушан жапырақтары аспаздарда қолданылады, олардан торттар мен бәліштерді безендіру үшін цукаттар дайындайды, жапырақтардан пісіреді, желе, қызғылт бал жасайды. Кептірілген раушан бутоны қайнату кезінде қара шайға қосылады, бұл сусынға нәзік хош иіс пен шағын қышқыл береді. Раушан бар шай дайындау үшін қызғылт бұтадан бірнеше ашылмаған бутондарды алып тастау керек, оларды жуу және кептіру керек. Қара шаймен бірге қайнатыңыз және қайнаған суға құйыңыз. Бірнеше минуттан кейін шай қайнатылады, ал бөтелкелер ашылады және сусынның барлық сұлулығы мен дәмін береді.

Читайте также:  Орталық нерв жүйесі туралы реферат

Роза көптеген гибридті формалар бар көптеген түрлерге бай қызғылт түсті отбасына жатады.

Раушанның барлық түрлері — жапырақты немесе мәңгі жасыл бұталар, олардың бұтақтары тікендермен және кезекті парперистік емес жапырақтармен көмкерілген. Шиптерсіз де формалар бар. Гүлдердің сұлулығы мен иістері әдемі өсімдіктер қатарына жатады. Олар гүл пішіндерінің ерекше байлығына ие, тек түрлі түстердегі жарқын және нәзік реңктері көп, және тек оларда басқа гүл өсімдіктері жоқ гүл Иісінің Нәзік айырмашылықтарын табуға болады. Міне, сондықтан роза-көптеген ғасырлар бойы барлық халықтардың сүйікті өсімдігі. Раушандар шеткі солтүстіктен субтропиктер мен тропиктерге дейін таралған.

XVIII және XIX ғ. бірінші жартысында Еуропада аса немесе аз суыққа төзімді еуропалық раушан белгілі болды — R.gallica l. (француз) және Батыс-азиялық раушан — R. damascene Mill, (дамасская) және R. centifolia l. (көп жапырақты).

XIX ғасырдың екінші жартысында гүл өсірушілер өз иелігінде раушан сорттарының алуан түрлілігі болды. Негізінен Азияның оңтүстік және оңтүстік-шығыс бөлігінен шығарылған тропикалық климаттың шай және басқа да раушандары пайда болды. Сонымен қатар, Еуропалық шай раушан гибридтері кеңінен таралған.

Көп жылдық және қажырлы жұмыстың нәтижесінде гибридизаторларға бір жағынан формалардың сұлулығы, колерлердің нәзіктігі, гүлдердің хош иісі және гүлдену ұзақтығы бар, бұл үнді тобына тән, ал екінші жағынан — Еуропалық раушан құндылығы болып табылатын суыққа төзімді сорттар қатары алынды.

Раушан биіктігі бойынша төмен, орташа және жоғары бөлуге болады. Төмен (20 — 50 см) — полиантты және гибридті-полиантты раушан кейбір сорттары. Оларды гүлзарлар мен бордюраларға пайдаланады. Биіктігі бойынша орташа (50-100 см) — бұл гибридті — полиант раушан, шай-гибридті раушан, жөндеу жұмыстарының бір бөлігі және кейбір парктік раушан. Оларды гүлзарда, рабаткаларда, топтарда және жалғыз отырғызуда қолданады. Жоғары (100 см жоғары) — бұл кейбір шай-гибридті және жөндеуші раушан, сондай-ақ көптеген саябақ раушан. Оларды топтық, жеке, аллей және таспалы отырғызуларда қолданады.

Өрілген раушан бар стеляющие қашу. Оларды тігінен безендіру үшін қолданады. Өрілген раушан көмегімен перголдарды, Күркелерді безендіруге болады, әр түрлі тіректерді: аркалар, трельяждар, қоршаулар. Үйдің қасбетін безендіріп, ескі құрғақ ағашты безендіруге болады. Раушан Лиана емес екенін ұмытпаңыз. Маусым бойы оларды тірекке бағыттап, байлау қажет.

Раушанның Гүлдену уақыты бойынша кеш көктем, ерте көктем және жазға бөлуге болады.

Поздневесенние гүлденген раушан: саябақ (морщинистая, галлика, бедренцоволистная), чайно-гибридті дерлік барлық сұрыптары пернецианских және гибридно-полиантовых раушан.

Раннелетние гүлденген раушан: саябақ (Мадам Плантье, столепестная, Конрад Фердинанд Мейер), ремонтантные бөлігі пернецианских (Глория Әрекет), полиантовые, көпшілігі плетистых (Вартбург, Фрагецейхен, Шарлаховая вьющаяся Өріс, Грусс ан Цаберн, Глен Дель, Таузендшон, Кримсон Рамблер және т. б.).

Летнецветущие раушан — бұйра Эксцельза, Дороти Перкинс, Авенир, Американ Пилар.

Кейбір раушан бір рет, басқалары қайта немесе үздіксіз гүлдейді. Бір рет гүлденген раушан парковые және өрілген (Жаңа Даун сұрыптарынан басқа). Қайта гүлденген раушан, барлық шай-гибридті және пернециандық, ал өрілген раушан-жаңа Даун.

Полиантты және олардың будандары үздіксіз гүлдейді, ал парктен — морщинисты раушан.

Сыртқы белгілері мен биологиялық ерекшеліктері бойынша раушан үш үлкен топқа бөлуге болады, соңғылары кіші топтарға немесе бақша сыныптары деп аталады.

Бірінші топ-бұл декоративті итмұрын және парктік раушан, аязға төзімділігімен және көп бөлігі бір рет гүлденуімен ерекшеленетін. Бұл топтың раушан гүлдері, негізінен, алдыңғы жылғы қашуда орналасқан. Бірінші топ өсімдіктерінің «парк» атауы табиғи стильді қолдайтын саябақтарда отырғызуға қолайлы болғандықтан алды.

Екінші топ-мәдени Раушан; бұл өткен жылғы қашуда, сондай-ақ ағымдағы жылғы өсіп-өнген өскенде жазда бір реттен артық гүлденген заманауи раушан. Бұл топтың раушан аязға төзімді және олардың көпшілігі қыста жабады.

Читайте также:  Биогенетикалық заң туралы реферат

Үшінші топ-өрілген немесе бұйра раушан, ұзын көп метрлік қашу, гүлденген әдемі шағын гүлдермен мол гүлдейді. Гүлдену бір рет (25-30 күн). Тамыр мойынынан қашу бірінші жылы тек ұзындығына ғана өседі.

Мәдени раушан немесе асыл раушан Үнді тобының еуропалық раушан гибридизациясы нәтижесінде пайда болды. Үнді тобының раушан гүлдері мен гүлдердің сұлулығы ерекше құнды. Отанында Үнді тобының раушаны жылы, ылғал және жарық көп болғанда жыл бойы өседі және гүлдейді. Ресей жағдайында Гүлдену ұзақ, көп жылу мен жарық өсімдіктер алады.

Шай-гибридті раушан жөндеу жұмыстары бар гибридизациялық раушан арқылы алынған. Шайдан гөрі күшті өсуімен және төзімділігімен ерекшеленеді. Қатты парағы бар, жаз бойы мол гүлдейді. Шай-гибридті раушан шай раушандары әртүрлі, ал жөндеушілер-төзімділік. Қазіргі бағбандықта олар раушан арасында бірінші орын алады. Жеткілікті паналау кезінде көптеген сорттар Ресейдің солтүстік аудандарында қыстайды.

Гүл бүршіктері көктемде, жапырақтарды өрістету сәтінде, жазда және күзде-жаңа дамушы бұтақтардың ұшына салынады. Маусым айынан бастап үздіксіз гүлдейді.

Көптеген сорттардың кесу орташа, 4-6 көз. Сорттары күшті және жартылай кесілген әлсіз кесіледі. Егілген де, корнесобственной де өсіреді. Гүлдерді жою бұтақты тездетеді және гүлденуді арттырады.

Роза сияқты Гүлден кім таныс емес? Бүгінгі күні ол әлемдегі ең Сатып алынатын болып табылады. Роза қызғылт тұқымдас өсімдіктер түріне жатады. ТМД елдерінде жабайы раушан итмұрын деп аталады.

Егер сіз жақын адамға сыйлық жасағыңыз келсе, раушан гүлін немесе раушан композициясын таңдаңыз-қателеспеңіз! Раушан гүл шоғы-әрқашан өзекті гүлді классика. Раушан-әйелдердің 80% сүйікті гүлдері, өйткені олар ең күшті сезімдерді бейнелейді.

Барлық тарихи кезеңдерде роза жақсы көретін, құрметтейтін және басқа бір гүл сияқты танымал болды. Бұл өсімдіктің сұлулығы мен талғампаздығы әрдайым кескіндемешілерді, музыканттар мен ақындарды қызықтырды.

Раушан мәдени тұрғызылуы б.з. д. шамамен 5 мың жыл бұрын Қытай, Үндістан, Египет, Ежелгі Рим сияқты ежелгі өркениеттерде басталды. Ресми түрде Раушан отаны болып саналады Персия, гүл Родос аралының құрметіне алды.

Бірінші раушан ақ түсті деп санайды. Егер сену древнегреческому мифу, раушан пайда болды сол сәтте, қашан Афродита, родившись бірі көбікті теңіз болды әлем.

Ежелгі еврейлер қызыл раушан алғаш рет Каин Авель қаны төгілген жерде өсті деп санайды.

Раушан гүл безендірді мүсіннің және алтари храмдарда, тұрғызылған құрметіне көпшілік назарына ұсынды, wreaths раушан посылали бір-біріне қымбатты, раушан гүл усыпали жолы жеңімпазды жапырақтарына раушан гадали.

Бүгін бірнеше топқа біріктірілген раушан ондаған мың әдемі сорттары бар. Олардың барлығы көпғасырлық селекция арқылы шығарылды.

Ресейде садовая роза 16 ғасырда пайда болды және дворяндар арасында тез танымал болды.

Раушан парфюмерияда да қолданылады. Гүлдерден қызғылт май дайындайды, ол әйелдер парфюмериясының 98% және ерлердің 46% құрамына кіреді. Француз парфюмерлері Грасса қаласының маңында, сондай-ақ роз алқабында Болгария плантацияларында өсетін раушандарды жоғары бағалайды.

Раушан аспазиясында хош иістендіргіш ретінде қолданылады. Орта ғасырда Розамен етеккір циклінің бұзылуы, бас ауруы, асқазан бұзылыстары, көз инфекциясы және тері аурулары емдеді.

Бірнеше практикалық кеңестер

* Букет ұзағырақ тұрып қалу үшін бос бөтелкелерді немесе қалың ортасы бар Гүлдерді сатып алу керек •

* Роза арнайы құраммен сіңірілген губкада композицияның құрамында жақсы сақталады •

* Раушан гүлін хлор ұшып кеткен қайнаған суға қояды.

* Бөлмеде гүлдері бар вазаны тікелей күн сәулесінен және өтпе жолдардан қорғалған жерде орналастырады.

* Раушан букеті бактерицидтік әсері бар және гүл сабақтарының шіруіне кедергі келтіретін қылқан жапырақтының сығындысын сақтауға көмектеседі (бір литрде тұндырғыш су 50 г қылқан жапырақты концентрат және 50 г қант ерітеді).

* Вазадағы суды күн сайын, сабақтың төменгі бөлігін жуып, одан да жақсы — кесіктерді жаңарту керек •

Коктейльді әуесқойларға кеңес беруге болады

Раушан жапырақтары бар Мартини

Құрамы 1 бокал: 60 мл арақ, 1 st. қызғылт су қасық, 2 st. қант қасық, қызғылт жапырақтары.

Коктейль шейкерде арақ, қызғылт су және қант қосып, мұзды қосыңыз. 1 минутқа араластырыңыз, содан кейін мартини үшін шыныға құйыңыз және екі Таза Қызғылт жапырақшамен безендіріңіз.

Оставить комментарий